Glæden ved …

Af Birthe Flytkjær, turleder i Nordborg siden april 2018

Da jeg var på vej på efterløn, hørte jeg om konceptet Gå dig Glad og tænkte, at det lige måtte være noget for mig. Jeg er ikke, og har aldrig været, motionsfreak, men jeg elsker at gå ture, lange som korte, og jeg elsker at planlægge, at sidde med et kort og finde nye veje.

Ad diverse omveje fandt jeg frem til Lis Thejls og fik hjælp af hende til at sætte tanker og ideer i system. Hendes bedste råd var nok, at jeg kun skulle arrangere ture, som jeg selv havde lyst at gå med hensyn til tidspunkt, marchhastighed og ruter.

Fantastisk nærvær

Jeg fulgte rådet og nu ca. 1½ år senere kan jeg se tilbage på 57 givende ture i den alsiske natur. Det er altid spændende hvordan vejret arter sig, hvem og hvor mange der dukker op, og hvilke emner der kommer på banen i samtalernes løb.

Selv om Bente Klarlund anbefaler at gå samme rute hver gang, har jeg – sammen med gruppen – valgt at gå forskellige ruter. Der er et fantastisk netværk af stier her, hvor vi bor, og da de kan kombineres på mange måder, er det altid muligt at finde læ, sol, skygge, hulefornemmelse eller vid udsigt. Vejret og humøret bestemmer ruten, og for mig er det blevet en sport at finde stier som selv de garvede ikke har gået før. Til gengæld kan de vise os og mig deres hemmelige ruter.

Kan man ønske sig mere?

At være turleder betyder for mig at tage ansvar for at gruppen fungerer. At turene inden for ”varedeklarationen” tilpasses de aktuelle deltagere. Fx kan en rute blive mere eller mindre fysisk krævende alt efter hvilken vej man går rundt. Som regel har jeg mindst to ruter i hovedet, og så vælger jeg, når jeg ser hvem der er med på dagen.

At være turleder betyder også, at jeg kommer afsted hver gang. Når nogen foreslår onsdag eftermiddag til anden aktivitet, siger jeg fra. Men hvis jeg skal noget vigtigt, er der altid nogle der tager over. Kan man ønske sig mere?

Det glæder mig, når folk kommer igen og igen og er med på turene, men også når de der har kalenderen fyldt, får tid til at kigge forbi og dele oplevelser, glæder og sorger med os. Eller når nogen tager gæster, fx voksne børn eller veninder, med på turen, for at de kan opleve hvad Gå dig Glad er for en størrelse.

Et nyt netværk

På den måde er Gå dig Glad gruppen trådt ind på den plads som mine kolleger havde, da jeg arbejdede. Vi er ikke nære venner, men vi deler sorger og glæder, interesserer os for hinanden og inspirerer hinanden til at deltage i aktiviteter, vi ikke havde tænkt på før. Kort sagt, et nyt netværk.

Ansvaret, den friske luft, den gode motion og sidst, men ikke mindst, det gode samvær, er det der gør mig glad som turleder.